کشتی یونانی کیش و داستان عروسِ به ‌گل ‌نشسته

همواره تاریخ به ما ثابت کرده است که هیچ‌ چیز همیشگی نیست. کشتی‌ها و هواپیماهای زیادی وجود داشتند که در زمان خود جز سازه‌های عظیم و بی‌ نظیری محسوب می‌شدند اما در اثر وقوع حوادثی دیگر نتوانستن به فعالیت خود ادامه داده و فقط نامی یا داستانی برای تعریف‌ کردن از آن‌ها باقی مانده است. یکی از این دسته اتفاقات جالب درست در کشور خودمان رخ داده است.

یک نمونه از این کشی‌ها هم کشتی تایتانیک است که به جرئت می‌توان گفت که کمتر کسی در سراسر جهان نام کشتی تایتانیک و داستان غمگین آن را نشنیده باشد. این کشتی عظیم در اثر برخورد با کوه یخ با 1514 نفر از مسافران و خدمه غرق شد. اما قطعا تایتانیک اولین یا آخرین کشتی در دنیا نبود که بر اثر اتفاق متوقف شد و ممکن است در هر منطقه و در هر زمانی این حوادث وجود داشته باشد که هرکدام داستان شنیدنی و جذاب خود را دارد.

کشتی یونانی یکی از جاذبه های گردشگری کیش به‌ حساب می‌آید. این کشتی در 4مرداد1345 در نزدیکی روستای باغو به‌گل نشست. کشتی یونانی که توسط شرکت ویلیام همیلتون در سال 1322 در گلاسکو ساخته شده بود بین مالکان انگلیسی و ایرانی مختلفی دست‌به‌دست شده بود و آخرین مالک آن یک شخص یونانی بود.

وزن این کشتی در هنگام ساخت 7061 تن و طول آن به بیش از 136 متر بوده است . نام‌های این کشتی به ترتیب ( امپایر ترومپت، نچرالیست، کوروش پارسی ، همدان و در آخر کولا اف) شد. علت به‌گل‌نشستن کشتی یونانی هنوز در پرده‌ای از ابهام است و نقل قول های زیادی برای آن وجود دارد.

افراد زیادی فکر می‌کنند که این کشتیِ پرتغالی‌ها است که در این شهر به‌گل‌نشسته و کشتی یونانی در شهر قشم قرار دارد، اما حقیت این است که این کشتی متعلق به یونان بوده که در جزیره کیش قرار دارد و در چند سال اخیر هم تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری شده است.

همان‌ طور که در بالا اشاره شد، این کشتی در سال 1322 توسط شرکت ویلیام هامیلتون در کشور اسکاتلند با وزن 7061 تن و طول 136 متر ساخته شده. ( در حال حاضر به‌دلیل پوسیدگی شدید وزن کمتری دارد) برای اولین بار در سال 1943 میلادی ( معادل با سال 1325 شمسی) توسط وزارت حمل‌ونقل جنگ در لندن این کشتی را خرید و نام آن را امپایر ترومپت نهاد.

پس از سه سال یعنی در سال 1946 این کشتی را شرکت کشتی بخار چارنت در لیورپول خرید و آن را به نچرالیست تغییر داد. این شرکت هم پس از 13 سال استفاده از آن کشتی را به ایرانیان در لندن در سال 1959 فروخت و نام آن به کوروش پارسی تغییر کرد. پس از شش سال در سال 1965 توسط کشتی‌رانی ایران در خرمشهر این کشتی خرید و این بار نام آن همدان شد.

پس از گذشت یک سال این کشتی برای آخرین بار به یک تاجر یونانی با نام پی فرانگولیس فروخته شد که ایشان نام کشتی خود را به کولا اف تغییر داد.

در تابستان سال 1345 هجری شمسی اهالی بومی روستای باغو با دیدن به‌گل‌نشستن یک کشتی بسیار بزرگ حسابی متعجب شده بودند (احتمالات و دلایلی برای این موضوع آورده شده که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت). کشتی یونانی که به ایران سفر کرده بود در حال بازگشت به‌سمت یونان بوده و در سواحل جزیره کیش به‌گل‌نشست.

پس از رخ‌دادن این اتفاق تلاش‌های بسیار زیادی برای آزادی این سازه انجام شد که این تلاش‌ها 80 روز ادامه داشت، اما به‌دلیل وزن بسیار زیاد کشتی هیچ نتیجه‌ای به دنبال نداشت و فقط این فعالیت‌ها با هزینه‌های بالا روبه‌رو بود. پس گذشت 80 روز مسافران مجبور شدند تا کشتی را ترک کنند.

از طرفی بار کشتی نفت بود و ارزش بسیار زیادی داشت که به‌طور کامل تخیله شد و این کشتی تا به امروز در جزیره کیش ثابت ماند.